Powered By Blogger

wtorek, 18 września 2012

Coś pysznego dla fanów mięsiwa Boeuf Strogonow

     
    Lubię wyzwania, lubię konkursy :) Przy okazji zakupów zauważyłam etykietę konkursową , więc postanowiłam wziąć udział   dlaczego nie?! Może się uda :) Państwa również zapraszam do udziału  ,lub głosowania na mój przepis :)

ZACZYNAMY :

Składniki

  • 1 Opakowanie pieczarek Gardenia (500g)
  • ok 1 kg wołowiny (najlepsza jest polędwica
  • ale można zrazowe)
  • 4 papryki czerwone
  • 6 dużych ogórków konserwowych
  • 1 duża cebula
  • przecier pomidorowy 150 g
  • 1 litr bulionu
  • 1 opakowanie śmietany 200 g
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia
  • olej do podsmażenia
  • przyprawy:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • gałka muszkatułowa (ok 1/2 -starta)

Sposób przygotowania

Z racji tego iż przeważnie gotuję w szybkowarze- dodaję wszystkie składniki (oprócz śmietany) razem do jednego garnka, ale jeśli ktoś nie posiada szybkowaru, podaję kolejność działań.
Mięso płuczemy, kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na oleju.Dodajemy pod koniec posiekaną cebulę.Przekładamy do większego garnka i zalewamy bulionem i przykrywamy na około 20-30 minut (do miękkości) dodajemy liść laurowy i ziele (BEZ PRZYPRAW, BO MIĘSO BĘDZIE TWARDE!!!). Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki ( na tarce z szerokim okiem - jest szybciej ;) ) ,paprykę i ogórki w kosteczkę lekko podsmażamy. Warzywa wrzucamy do mięsa- gotujemy jeszcze z 5-10 minut. Dodajemy resztę przypraw, koncentrat pomidorowy- doprowadzamy do zagotowania, teraz zagęszczamy śmietanką i mąką, ale jeśli ktoś nie lub, może zagęścić ugotowanym ziemniakiem, lub mąką ziemniaczaną.


SMACZNEGO! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz