- Lubię wyzwania, lubię konkursy :) Przy okazji zakupów zauważyłam etykietę konkursową , więc postanowiłam wziąć udział dlaczego nie?! Może się uda :) Państwa również zapraszam do udziału ,lub głosowania na mój przepis :)
Składniki
- 1 Opakowanie pieczarek Gardenia (500g)
- ok 1 kg wołowiny (najlepsza jest polędwica
- ale można zrazowe)
- 4 papryki czerwone
- 6 dużych ogórków konserwowych
- 1 duża cebula
- przecier pomidorowy 150 g
- 1 litr bulionu
- 1 opakowanie śmietany 200 g
- 2 łyżki mąki do zagęszczenia
- olej do podsmażenia
- przyprawy:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- gałka muszkatułowa (ok 1/2 -starta)
Sposób przygotowania
Z racji tego iż przeważnie gotuję w szybkowarze- dodaję wszystkie składniki (oprócz śmietany) razem do jednego garnka, ale jeśli ktoś nie posiada szybkowaru, podaję kolejność działań.Mięso płuczemy, kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na oleju.Dodajemy pod koniec posiekaną cebulę.Przekładamy do większego garnka i zalewamy bulionem i przykrywamy na około 20-30 minut (do miękkości) dodajemy liść laurowy i ziele (BEZ PRZYPRAW, BO MIĘSO BĘDZIE TWARDE!!!). Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki ( na tarce z szerokim okiem - jest szybciej ;) ) ,paprykę i ogórki w kosteczkę lekko podsmażamy. Warzywa wrzucamy do mięsa- gotujemy jeszcze z 5-10 minut. Dodajemy resztę przypraw, koncentrat pomidorowy- doprowadzamy do zagotowania, teraz zagęszczamy śmietanką i mąką, ale jeśli ktoś nie lub, może zagęścić ugotowanym ziemniakiem, lub mąką ziemniaczaną.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz